You are currently viewing Budowa oka
Eyeball structure.

Budowa oka

OKO – czyli narząd wzroku człowieka jest najważniejszym ludzkim zmysłem, aż 80% informacji o otoczeniu dociera do nas przez oko, a 40% aktywności naszego mózgu jest dedykowana widzeniu.

Powstawanie obrazu w oku to skomplikowany proces, przekształcenia światła w impuls elektryczny, który poprzez nerwy oka tworzy w mózgu obraz tego, na co patrzymy.

Światło odbite od przedmiotów przechodzi przez rogówkę i wpada do oka. Ilość światła , jakie wpadnie do środka, zależy od aktualnego rozszerzenia źrenicy. Im ciemniejsze światło tym źrenica bardziej rozszerzona. Szerokość źrenicy dopasowuje się zatem do jasności światła.

To dlatego budowa oka i wady wzroku są ze sobą powiązane. Czasem są to wady wrodzone (struktura oka odbiega od normy), a kiedy indziej problemy ze wzrokiem są skutkiem niewiedzy lub wypadku. Poznając poszczególne elementy oka i jego funkcje łatwiej jest nam zadbać o oczy na co dzień, aby długo cieszyć się dobrym wzrokiem.

Jak jest zbudowane oko?

• gałka oczna – najważniejszy element narządu wzroku, tutaj światło jest przekształcane w obraz;
  • aparat ruchowy oka – 6 mięśni, które odpowiadają za ruch gałki ocznej. Dzięki nim możemy spojrzeć w bok, w dół lub górę, a także przewrócić oczami, gdy ktoś według nas mija się z prawdą;)
  • aparat ochronny – to wszystkie elementy oka, które chronią gałkę przed uszkodzeniem.